Kamu Memur İş İlanları Sitesi








Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmanın önemine dikkat çekti.

DEPREMLERE KARŞI TÜRKİYE’NİN HAZIRLIKSIZLIĞI
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin depremlerle yaşayan bir coğrafyada bulunduğunu ve bu gerçeği kabul etmenin önemli olduğunu belirtti. “Türkiye hiçbir zaman depremlerden kurtulamayacak, depremler bitmeyecek ve sona ermeyecek.” diyen Prof. Dr. Görür, her depremde binlerce insanın toprağa verilmemesi için deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

DEPREM RİSKİ
Antalya’da düzenlenen etkinlikte depremle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nın da deprem riski taşıdığını belirtti. “Hem doğudan hem batında hem de kuzeyden aktif faylar ile çevrilidir. Bu fay kuşaklarında olacak bütün depremler Antalya’yı önemli ölçüde etkiler. 100 kilometrelik çap depremden etkilenir. Antalya’nın güneyinde Akdeniz’in içerisinde Kıbrıs Girit bölgesinde dalma batma zonu var. Gayet büyük depremler üretebilir. Girit yakınlarında 8 ve üzerinde depremler üretmiş. Her an 7 ve üzerinde deprem üretebilir. O halde ne yapmak lazım? Bu fay sistemlerini yok sayamazsınız. Bu deprem kaynaklarını bilmeden deprem dirençli yapamazsınız. Antalya’da bazı depremler olmuş. 1459’da ve 1473’de 1851’de depremler olmuş. 1900 yılından bu yana çoğu Akdeniz’de genellikle 6 ve 6.1 büyüklüğünde depremler. Bunlar bize bir fikir verir, ama depremin ne zaman ne büyüklükte olacağı hakkında çalışma yapılarak doğru hesaplar elde edilebilir. Daha büyük depremler de olabilir. Seçeceğiniz belediye başkanına Antalyalı demeli ki ‘beni yönetmeye mi talipsin o zaman Antalya’yı deprem dirençli yap.” ifadelerini kullanan Görür, vatandaşların depreme karşı bilinçlenmesi ve hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

DEPREMİN TARİHSEL İZLERİ
Türkiye’nin 13 milyon yıl önce levha hareketleri sonucu oluştuğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, ülkede oluşan fay hatlarının büyük depremlere neden olduğunu açıkladı. Görür, “Türkiye’nin depremlerle barışık yaşayabilmesi için deprem dirençli alanlar oluşturmalıyız. Her depremde binlerce insanımızı toprağa veremeyiz.” dedi.

DEPREM EĞİTİMİ VE HAZIRLIK
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de deprem eğitiminin ilköğretimden başlayarak sürekli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, belediyelerin deprem dirençli yapılar konusunda denetim ve gözetim yapmalarını istedi. Ayrıca, depreme hazırlık konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve yapı stokunun arttırılmaması gerektiğini belirtti.

DEPREMİN ETKİSİ
Prof. Dr. Görür, depremin enerjisini açığa çıkan bir enerji olarak yorumlayarak, “6 Şubat depremlerinde 5 milyon ton dinamitin patlaması gibi bir enerji ortaya çıktı. Antalya’nın doğusunun depremde çok hasar göreceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Deprem dalgalarının etkilerini düşünerek yapılan planlamaların önemine vurgu yaptı.

GELECEK İÇİN DEPREM DİRENÇLİ TÜRKİYE
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin geleceği için deprem dirençli bir ülke olmak için bütüncül bir hazırlık yapılması gerektiğini belirtti. “Yapı stokunu değil, bütüncül olarak depreme hazırlayacaksınız. Ekonomi deprem dayanıklı olacak.” diyen Görür, turizm sektörünün de depreme hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ
Prof. Dr. Naci Görür, depremlere karşı alınacak önlemlerin sadece bina yapmakla sınırlı olmadığını, alt yapı çalışmalarının da büyük bir önem taşıdığını belirterek, “15-20 sene içerisinde bütün ülkeyi deprem dirençli hale getirebiliriz.” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ